Mobilya seçimi esnasında bilmeniz gereken mobilya türlerini ve mobilya terimlerini sizler için derledik. Mobilyaların oluşturulduğu maddeler, yapılar ve genel isimlerine dair açıklamaları aşağıda bulabilirsiniz. Mobilya türleri ve modelleri kullanılan malzeme ve ekipmanın kalitesine bağlıdır. Mobilya çeşitleri aşağıda bulunan mobilya sözlüğüne bağlı kalarak alışverişinizi anlamlı bir hale getirebilir ve doğru seçimler yapmanızı sağlayabilir. Mobilya çeşitleri seçim esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktör kullanılan malzeme ve sistem haricinde fonksiyonelliğidir.
Ahşap Kaplama (Ahşap Kaplamalık):
Sert ağaçlardan kesme, soyma veya biçme yöntemiyle elde edilen çok ince ahşap levhalara denir.
Ahşap Konstrüksiyon:
Bir çerçeve içinde yan yana dizilen tablalara, bir ızgara meydana getiren ağaç çıtalarına, karton peteğin iki yüzüne kontrplak tablalara ve suni tahta levhası yapıştırılarak yapılmış tablalardır.
Masif Ahşap:
Masif ahşap, ağaç kesildikten sonra ham tomruktan biçilerek elde edilen ahşaba denir. Kısaca ahşabın kaplama veya doldurma olmayan som ve saf halidir. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere masif ahşap tamamen doğaldır. Kütle ya da külçe halinde olan; som ahşap.
Baza:
Üstüne yatak konabilen, altı açılılır mekanizması sayesinde dolap veya sandık olarak kullanılan üniteye verilen isimdir. Alan kolaylığı ve pratikliği açısından büyük bir avantaj sağlar. Bazalar temel olarak depolama alanı olan karyolalara denir.
Bini:
Kapı, pencere gibi bölümlerin kanatları kapandığında kalan boşluğu örtmek üzere bu kanatların kenarına yapılan çıkıntılı kısım veya taşkın çıta.
Cilalama:
Bir mobilyaya düzgün ve parlak bir yüzey kazandırmak için mekanik yöntemlerle uygulanan bitirme işlemidir. İşlem sırasında aşındırıcı ya da kapatıcı maddeler kullanılır.
Cumba :
Bir ahşap tablanın kenar yüzüne denir.
Demonte Mobilya :
Parça parça paketlenmiş ve yeniden sökülüp takılabilecek şekilde tasarlanan, buna uygun bağlantı elemanları ile üretilen mobilya çeşididir.
Dilsiz Uşak :
Ceket, mont benzeri eşyaları asmak için kullanılan, üst tarafı askı şeklinde olan tekil vestiyerlere denir.
Emprenye :
Özel yöntemlerle ahşabın gövdesine çesitli kimyasal maddelerin emdirilmesi işlemidir. Bu işlem ahşap malzeme işlenmeden önce bir kez uygulanırken ahşabın ömrünü en az 10 kat artırmaktadır.
Formika :
Kaplama amacıyla kullanılan; Fenol formol reçinesine batırılmış ve yüzeyi yapay reçine ile kaplanmış birkaç kat kâğıttan oluşan malzemedir.
Gardrop :
Giyim eşyalarının saklandığı dolaplara genel olarak verilen ad. Yani giysi dolabı demek Gardrop. 1700’lerde tiyatro veya opera sanatçılarının kostümlerini koydukları basit bir perdeli askı sistemi ile başlamıştır.
Gümüşlük :
Evin yemek odasında yer alan; cam, porselen, gümüş ve benzeri dekoratif eşyaların sergilenebildiği genellikle cam kapaklı yüksek dolaplara denir.
İpyolet Kilit :
Sürgüleri ile dolap kapağının altından ve üstünden kilitleme yapan, genellikle dolab türevlerine monte edilen gömme kilit türüdür.
Karyola :
Üstüne yatak yerleştirilmesi için ahşap veya metalden üretilen edilen mobilya çeşididir.
Komodin :
Karyola başlarında yer alan, iki – üç çekmeceli olarak tasarlanan ve genellikle dekoratif aydınlatma ile dekore edilen küçük dolaplardır.
Konsol :
Genellikle salon için tasarlanan, duvar kenarına yerleştirilen, üzerine dekoratif eşyaların yerleştirildiği, çoğunlukla özel tasarım aynaların kulanıldığı çekmeceli dolap çeşididir.
Lake Boya :
Mobilyanın; Bir kat astar boya ile boyandıktan sonra zımparalanması ve daha sonrada üzerine selülozik boyama yapılması sonucu elde edilen ve değişik renklerde uygulanabilen bir tür boyama işlemidir.
Laminat :
Yapay reçine çözeltisi emdirilmiş kağıtların üst üste yerleştirilerek, sıcak preslerde basınç altında sıkıştırılması ile elde edilen malzemedir.
Mdf :
MDF, kelime anlamı ile orta yoğunlukta lif levha anlamına gelmekte ve MediumDensity Fiberboard kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. MDF orta sertlikte bir levha olup, termomekanik olarak odun veya diğer selülozik hammaddelerden elde edilen liflerin belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra yaklaşık %9-11 oranında termosetting ( sıcaklıkta katılaşan ) karakterli bir tutkal ile tutkallanarak sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle oluşan homojen yapıda levhadır. MDF yapısı itibariyle her noktasının homojen yoğunlukta olması, standart boyutlarda elde edilebilmesi, freze işlemlerindeki mükemmelliği, yüzey ve kenarlardan uygulanan vidaları iyi tutması nedeniyle tercih edilmektedir.
Mdf LAM :
MDFLAm, MDF levha üzerine, teknolojik emprenye makineleriyle melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek yanmaz ve su geçirmez hale gelen dekor kağıdının kaplanmasıyla elde edilir. Ağırlıklı Melamin Kapı yapımında, mobilya üretiminde arkalık, çekmece altı, klapa olarak , ayrıca kalınlaştırılmış panel üretiminde ve farklı projelerde kullanılabilir.
Masif :
Masif ahşap, ağaç kesildikten sonra ham tomruktan biçilerek elde edilen ahşaba denir. Kısaca ahşabın kaplama veya doldurma olmayan som ve saf halidir.
Mobilya :
Oturulan, yemek yenilen, çalışılan ve yatılan yerlerin döşenmesine yarayan taşınabilir eşyanın ortak adıdır. Mobilya; masa, gardrop, komodin, sandalye, koltuk, yatak, dolap,sehpa, zigon sehpa ve benzeri fonksiyonel ve genel adıdır. Binalarda ve dış mekanlarda kişiyi rahat ettirmek ve fonksiyonel olarak kullanılmak için tasarlanmış taşınabilir eşya bütününe mobilya denir.
Komodin :
Komodin, yatak odasında karyolanın iki yanı başına konulan üstü masa biçimindeki çekmeceli küçük dolap. Halk dilinde komidin olarak geçse de doğru yazılışı komodin şeklindedir.
Portmanto :
Ofis, otel, lokanta veya evlerde ceket, pardesü, şapka gibi eşyaları bırakmak üzere yapılmış askı ve dolaplardan oluşan mobilya’ya verilen isim.
Ranza :
Ranza genel olarak dar odalarda daha çok kişinin yatabilmesi için ahşap ya da metalden yapılan çok katlı yataktır. Ranzalar genellikle gemilerde denizcilerin, kışlalarda askerlerin, yatılı okullarda öğrencilerin ve evlerde kardeşlerin yatması için iki katlı olarak yapılır ve üst yatağa çıkmak için bir de merdiveni vardır.
Vitrin:
İçine konan şeylerin görünmesi için yapılmış camlı dolap olarak bilinen vitrin genellikle ahşap kapaklara ve çekmecelere sahiptir. Vitrin içerisine sergilenmek istenen bir obje ya da manevi değeri yüksek eşyalar konulabilir.
Sunta :
Sıkıştırılmış talaş ve yongadan levhalar halinde üretilmiş malzemedir.
Suntalam :
Odun veya odunlaşmış bitkisel hammaddelerin kurutulmuş yongalarının sentetik reçine tutkalları ile sıcaklık ve basınç altında yapıştırılması ve biçimlendirilmesi sonucunda elde edilen levhalardır.
Şifonyer :
Birkaç çekmeceden oluşan, giysi ve eşyaları saklamaya yarayan bi kaç katlı olarak üretilen dolaplardır.
Tel Dolap :
Eski dönemlerde buzdolabı yerine kullanılan yanları ve kapağı ince delikli telden yapılmış dolap çeşididir.
Vestiyer :
Ofis, restoran, tiyatro gibi veya evlerde şapka, pardesü, şemsiye gibi eşyaları bırakmak üzere yapılmış askı ve kapalı dolaplardan oluşan bölüm.
Yüklük :
Yorgan, döşek gibi büyük eşyaları barındırmak amacıyla yapılan, bu eşyaların günlük kullanımda olmayanların saklandığı geniş dolaplardır.
Zigon Sehpa :
İç içe geçerek yer kaplamayan sehpalar grubudur.